Sziasztok!

Számtalan tévhít kering a vizeletcsepegésről vagy más néven inkontinenciáról az emberek körében és az interneten barangolva rendkívül sok fals vagy féligazság kering. Ezek között szeretnék most rendet tenni .

1, Az inkontinencia mindenkinél ugyanúgy , ugyanolyan formában és tünetekkel jelentkezik!

Nem

Először is, ha valaki vizeletcsepegést vagy valamilyen formában vizeletvesztést tapasztal, tisztázni kell, hogy milyen típusú inkontinenciától szenved. Az inkontinenciának több fajtája is létezik, az, hogy melyiktől szenvedünk csakis egy hozzáértő szakember tudja diagnosztizálni. Nem, nem az internet és nem a szomszéd, hanem bizony egy orvos, nevezzük nevükön urológus vagy urogynekológus. Ők rendelkeznek azzal a háttértudással, amivel megállapítható a pontos diagnózis.

2, Az inkontiencia a nőknél egy bizonyos kor után már normálisnak mondható!

Nem

A nőknél tény, hogy bizonyos tényezők, mint pl. hüvelyi szülés, kötőszöveti lazaság, majd a későbbiekben menopausa után hormonváltozások hozzásegítenek a vizeletcsepegés kialakulásához, de ettől függetlenül ez a jelenség nem tekinthető normálisnak. Sajnos ehhez a tévhithez hozzátartozik a téma intimitása és tabu volta, hiszen erről a problémáról még mindig nem szívesen beszélünk. Sokkal előbb említjük meg az orvosunknak, hogy fáj a térdünk, vállunk, mint, hogy vizeletcsepegéstől szenvedünk. Sajnos ehhez a helyzethez még az is hozzájárul, hogy a „nem haladunk a korral orvosok”-nak a fejében még mindig az van, hogy ezzel a problémával éljenek együtt a nők, érdemben ezen nem lehet változtatni. Az már rendkívül pozitívnak mondható, ha egy orvos felveti a gátizomtorna lehetőségét, mint egy lehetséges kezelési alternatíváját a vizeletcsepegésnek.

3, Az inkontinencia betét megoldja a vizelet inkontinenciát

Nem

Az inkontinencia betét egy nagyon jó találmány, de tévesen hiszi azt bárki is, hogy akkor a probléma megszűnik.  Igen a kellemetlen balesetektől és szagoktól megóv minket, így nem kell szégyenkeznünk a környezetünkben, de ez csak elfedi a problémát, a megoldást nem ez nyújtja. Ha pontosak akarunk lenni stressz, kevert és késztetéses inkontinencia esetében nem ez jelenti a végső megoldást, hanem a gátizomzat megerősítése Természetesen vannak olyan betegségek, elváltozások, amik esetében ez az egyedüli lehetőség pl.daganat, neurológiai betegség stb, de egyéb esetekben, ne a betét kényelmét és tüneti kezelését válasszuk, hanem próbáljuk a gátizomzatot megerősíteni, a probléma okát megszüntetni.

4, Az inkontinenciát egyedül műtéttel lehet megoldani

Nem

Stressz, kevert és késztetéses inkontiencia esetében a tényleges megoldást a gátizomzat megerősítése jelenti. Nem hiába van, hogy a műtétek utáni inkontinencia  kiújulásának esélye elég magas, közel 30 %,és  emellett a műtéti szövődményekkel is számolni kell.  Természetesen ma már egyre jobbak a műtéti technikák, de ha a gátizomzatot nem erősítjük, kiújulhat az inkontinencia, tehát a medencefenék rehabilitációját műtét után sem érdemes hanyagolni. Sajnos vannak olyan esetek, amikor már csak a műtét segít, de vegyük fontolóra a lehetséges konzervatív kezelési alternatívákat, műtéti szövődményeket és csak a legvégső esetben bólintsunk rá a műtétre, ha már minden más módszert kipróbáltunk.

Konklúzió az ügyben, ha hiteles és naprakész információhoz szeretnél jutni az inkontinenciáddal kapcsolatban fordulj inkontinenciára szakosodott szakemberhez, orvoshoz vagy gyógytornászhoz!

Edina