Sziasztok!

húgyhólyag

Húgyhólyag

Vajon minden nő jól ismeri a „vízművét”? Úgy hiszem, a többség nem igazán, és a rossz szokásokat, beidegződéseket, haszontalan családi mintákat követve gyakran ártunk magunknak.

  1. tévhit: A legjobb, ha a húgyhólyagot gyakran ürítjük, még, akkor is ha nincs ingerünk. Inkább elmegyünk WC-re pl. mozi előtt, elkerülvén, hogy ránk jöjjön az erőteljes vizelési inger. Helytelen, hiszen a korán ürített hólyag kisebb mennyiségű vizelet tárolására lesz képes, így, ha szükséges lenne nagyobb mennyiség tárolására, akkor viszont nehezebb lesz tartani. A hólyag, tárolásra alkalmas szerv, egy tartály, tekintsünk így is rá.
  2. tévhit: Nyilvános WC-én ne üljünk le, inkább csak hajlított térddel, a Wc ülőkétől távolabb próbáljunk üríteni. Helytelen, hiszen, ha ülünk, akkor jobban kiürül a húgyhólyag. Használjunk eldobható WC ülőfedelet, vagy borítsuk be a WC ülőkét papírral.
  3. tévhit: Az optimális hidratáltság érdekében napi 2 liter folyadékot ajánlott inni. Helytelen, hiszen kétlem, hogy egy 150 cm magas 45 kg-os embernek és egy  180 cm magas 85 kg-os embernek ugyanazok az igényeik lennének. A WHO mai ajánlása szerint,  naponta 10 tskg-ként kell 4dl folyadékot meginni. Ebbe a folyadék mennyiségbe, kizárólag csak a víz tartozik.
  4. tévhit: Sportolás vagy kocogás közben elcseppen egy kis vizelet, nem probléma hiszen gyakoroljuk közben a vizelet visszatartást. Helytelen, hiszen ez a tipusú probléma a kor előrehaladtával csak rosszabbodni fog. Érdemes minél előbb felkeresni egy medencefenék fizioterapeutát, akinek a segítségével egy intenzív tréningprogramot követően vissza lehet térni a korábbi sporttevékenységhez.
  5. tévhit: Egy bizonyos kor elérése után, már nem érdemes a medencefenék izmait erősítenie. Helytelen, soha sincs késő hiszen ameddig működik az izom, addig lehet javítani a működésén.

Mítoszoktól függetlenül, minden nőnek , minden nap tornáztatnia kellene a gátizmait. Így megakadályozhatjuk az inkontinenciát és a süllyedéses problémákat. Ezzel összefüggésben a szexuális élet is javulni fog. Ragadjunk meg minden alkalmat a gyakorlásra, mint pl. buszon ülve, mosogatás alkalmával állva stb.

Edina