Sziasztok!

szülés után

A kismamák, akikkel eddig együtt dolgoztam inspirálták ezt a posztot.  Gyakori, hogy szülés előtt irreális elvárásaik vannak önmagukkal szemben, emiatt mivel gyakran a szülés utáni rehabilitációban is segédkezem, akkor látom, csak igazán rajtuk, hogy sokmindenben csalódás érte őket.

Nem kell meszire menni, én is végicsináltam kétszer, és az első gyermeknél bármennyi könyvet is olvashat az ember, vagy tájékozódhat ma már számtalan helyről, a valóság mindig más. Úgy érzed mindenre felvagy készülve , de aztán kiderül, hogy mégsem.

  • Mikor a szülés befejeződik a végeredmény egy egészséges baba, egészséges anyukával. Hurrá!!!Téves! Természetesen , ha a nehezén túljut az anyuka és a babával is minden rendben az már fél siker. Viszont ez nem azt jelenti, hogy az anya belső, lelki egészsége is kitűnő. Gondoljunk itt a felszabaduló hormon cunamira, ami miatt nem biztos, hogy teljesen kiegyensúlyozott a kismama. Figyeljünk rájuk, segítsük őket.
  • A terhesség alatt felszedett plussz kilóktól gyorsan meg lehet szabadulni, csak irány az edzőterem.Téves! A szülés utáni első 6 hét a gyermekágyi időszak, ami tényleg a pihenésről és a babával való egy hullámhosszra kerülésről kellene, hogy szóljon. A fókuszunk a lelki egészségünkön legyen , emellett figyeljünk  a megfelelő folyadék és tápanyagok bevitelére. Fontos, hogy a szülés utáni regenerációt szakember vezetésével kezdjük el, melynek középpontjában a medencefenék, hasizom, core izomzat, császármetszés, gátmetszés hegek kezelése és a terhesség miatt kialakuló testtartásbeli változások korrigálása álljon.
  • A terhesség előtt és a terhesség elején is futottam, így a szülés utáni 6. héten már újra kezdhetem.Téves! A terhesség 9 hónapból áll és nem hiába mondják, hogy kb. 9 hónap is kell, mire visszaneyerjük azt a fizikai és szellemi jólétünket, ami a terhesség előtt jelemzett minket. Természetesen ezzel nem azt akarom mondani, hogy, akkor 9 hónapig ne csinálj semmit, sőt, de a fokozatosság kulcsfontosságú.  A hasizmok, gátizmok túlnyúlnak, sérülhetnek, a terhesség alatt és a szülés következményeként, illetve van egy hormon a relaxin ( ami az ízületek, szalagon lazulásáért felelős), ami a szoptatás befejezése után még hónapokig magasabb szinten van a a kismamák vérében. Ez azt jelenti, hogy egy erőteljesebb edzés, ami nagyobb hasűri nyomásfokozódással jár, inkontinenciát és medencefenéki süllyedéseket okozhat. A szülés utáni nem megfelelően felépített core izomzat pedig ágyéki gerinc problémákhoz vezethet. Szóval, ha nem alakultak ki panaszaink a szülést követően,akkor legyünk óvatosak, türelmesek és ne okozzunk magunknak problémát és csak fokozatosan kezdjük el terhelni ismét a mozgatószervrendszerünket.
  • A szülést követő hangulatingadozások csak a kismamát érintik. Téves! Az anya hangulata kihatással van a baba nyugalmára, a stresszes közeget az anya extrém közelsége miatt megérzik és rosszul reagálhatnak rá,. Természetesen  ne felejtsük el a apukákat sem, akiknek egy kis jövevény érkezése felboríthatja a megszokott életvitelét. Kezeljük ezeket a tényezőket is okosan!
  • Szülést követő 6 hét után, már lehet újra szexelni. Téves! Igen, 6 hét után elméletileg lehet újra összebújni, ezt mondják a nemzetközi ajánlások is, és nagyon sokaknak nem is okoz különösebb problémát a dolog. Viszont, ha te úgy érzed , hogy nem állsz készen vagy esetleg az orvosod mást tanácsolt, akkor ezt a 6 hetet ne vedd törvényszerűnek, hiszen mindenki és  minden szülés más.