Sziasztok!

Stressz inkontinencia

Stressz inkontinencia

Nagyon gyakran találkozom a páciensekkel való beszélgetés alkalmával, olyan téves elképzelésekkel, amik elképesztenek, de emellett arra sarkallnak, hogy  még többet beszéljek a gátizomzatról  és próbáljam felnyitni a nők szemét ebben a témában.

1. A stressz inkontinencia csak a hüvelyi úton szült nőket érinti.

Ez az állítás hamis, mivel a császármetszésen átesett újdonsült anyukákat is érinti ez az elváltozás. Az ő esetükben is a 9 hónapnyi plussz terhet viselte a gátizomzat, túlnyúlt, meggyengült, így bármilyen elváltozás, ami a gátizomgyengeségből ered, előfordulhat. Az viszont tény, hogy a császáros anyukák körében lényegesen kevesebb a stressz inkontinencióval, méh, hólyag és végbélsüllyedéssel küzdő.

2.A stressz inkontinenciát kizárólag gátizomtornával helyre tudom hozni.

Az állítás téves. Igaz, hogy mindennek az alapja a gátizomtorna elsajátítása, DE a nők többsége, mikor szembesül a gátizom gyengeségből származó tünetekkel, úgy gondolja, hogy elmegy egy csoportos tornára, ahol úgy hiszi, hogy ezzle minden problémája egycsapásra megoldódik. Statisztikák mutatják, hogy 10 nőből max. 2 tudja elsajátítani és jól kivitelezni a csoportos gátizomtornán oktatott anyagot. Nos ez egészen elképesztő, de nem meglepő, hiszen, amíg fel nem ismerjök,vagy nem világosítanak fel minket, hogy gyenge a gátizomzatunk , addig jóformán azt sem tudjuk, hogy hol helyezkedik el, nemhogy még meg is mozdítsuk.  Arról már nem is beszélek, hogy sok esetben, nem is tudják kivitelezni a tornát, mert hegek ,illetve beidegzési problémák akadályozzák az izomzat helyes összehúzódását.  A legjobb az egyénileg betanított torna, amit kontrollál a terapeuta, és, ha szükséges egyéb kezelés módszereket is bevet.

3.  Csak tüsszentésnél cseppen el a vizeletem, az nem inkontinencia.

Téves az állítás. Igen, bizony, ha tüsszentésnél, köhögésnél, nehéz súly cipelésénél elcseppen a vizeletünk, akkor már stressz inkontinenciáról beszélünk. Persze mindenki fejében az él, hogy az inkontinencia az, amikor az idősek egész nap betétet vagy pelenkát használnak, mert nem tudják tartani a vizeletüket. Ne álltassuk magunkat, ők is így kezdték, hogy először csak tüsszentésnél cseppent el a vizeletük.

4. Stressz inkontinenciára nincs gyógymód.

Téves, hiszen a gátizom megerősítésével , megszüntethető a stressz inkontinencia.  Sajnos, a mai napig gyakran találkozom ezekkel a mondatokkal: Hát tudja aranyom, ez már az öregséggel együtt jár., és a következő: Ugye két gyereket szültem, nem is lehet csodálkozni… Döbbenet, hiszen ez van a köztudatban, hogy ezt el kell fogadni, ez a nőkkel együtt jár. Hát nem, ezen nagyon könnyű változtatni és javítani, és idővel ez a fajta szemléletmód lesz az elfogadott.

5. Stressz inkontinenciát csak műtéttel lehet gyógyítani

Téves, hiszen oka a gátizomgyengeség. Ha műtétre kerül a sor, bármilyen másfajta elváltozás kapcsán, akkor is meg kell erősíteni a gátizomzatot, mert különben hiába a műtét, az elváltozás újra kialakulhat. Sőt műtét alkalmával, pedig a heg további gondot okozhat, de erről majd a következő bejegyzésben olvashattok.