Sziasztok!

orvos, gyógytornász, urológus, urogynekológus, nőgyógyász, proktológus,medencefenék fizioterapeuta

orvos, gyógytornász, urológus, urogynekológus, nőgyógyász, proktológus,medencefenék fizioterapeuta

A gyógytornászok egy szűk szegmense specializálódik a medencefenék rehabilitáció irányába. Kevés orvos és még ennél is kevesebb gyógytornász van még Magyarországon, akik ezzel a területtel foglalkoznak.

A nők egyre fokozódó igénye a szülés és klimax utáni minél teljesebb életre, sarkallta az utóbbi években a megszaporodott kutatásokat ezen a területen, illetve minket is szakembereket, hogy kialakítsunk egy olyan mozgásprogramot, amivel a lehető legjobb eredményt érhetjük el, a gátizomgyengeség talaján kialakult elváltozásokra.

Mi gyógytornászok, medencefenék fizioterapeuták szakemberekkel, mint pl. urológusokkal, urogynekológusokkal, proktológusokkal és nőgyógyászokkal karöltve segítjük a betegeinket a legmegfelelőbb terápia kiválasztásában.

A gátizomgyengeség talaján kialakult elváltozásokban nyújtunk segítséget, mint pl.inkontinencia, méh süllyedés, hólyag és végbélsérv. A velünk együttműködésben álló orvosok  a gátizomgyengeség vizsgálatában és konzervatív kezelésében is jártasak.

Mi együttesen segítjük a betegeket a gátizom megerősödésében, hiszen az izomzat tartja a helyükön a kismedencei szerveket. Ha nem jól működnek, szakadtak, túlnyúltak vagy esetleg gyengültek, kialakulhatnak a fentebb említett elváltozások.

Én személy szerint a hozzám fordulókat első körben a panaszától függően a fent említett, velem kapcsolatban álló és erre a területre specializálódott  orvoshoz küldöm, aki megvizsgálja milyen elváltozás áll fenn.

Az orvos kezdi el a konzervatív kezelést állandó vagy időszakos pesszárium felhelyezésével.

A terápia már a gyógytornász rendelőjében folytatódik.

Egy komplex állapotfelmérést követően, a test egészét tekintve feltérképezzük a gyenge pontokat és ez alapján állítjuk össze a terápiás célt.

A gátizomzat erejét manuálisan és egy speciális eszköz segítségével is megmérjük, ez alapján döntjük el, hogy milyen módon kezdjük el erősíteni a gátizomzatot.A gátizom tornát minden esetben megtanítjuk, ez az alap.

Ha nincsen izommozgás, sérült a beidegzés vagy csak elfelejtette az izom, hogyan is kell összehúzódni, akkor az elektrostimulációt kell elkezdeni, emellett a biofeedback tréninget.

Ha az izomzat már megerősödött, vagyis gravitációval szemben is tart, akkor már kiegészítjük a terápiát a hüvelysúly alkalmazásával és időnként visszateszteljük az izomerőt is.

Emellett még szükséges lehet hegkezelés, viscerális manipuláció és manuáterápia alkalmazására is, hogy a medence körüli elváltozásokat a tudomány jelenlegi állása szerint a legkomplexebben kezeljük.

A továbbiakban még a medence körüli izomzat és mozgásterjedelem eltéréseket is orvosolni kell, mint pl. szétnyílt hasizom, core izomzat gyengeség stb és minden mást is korrigálni kell, amit az állapotfelmérés alatt találtunk.

A lényeg, hogy a gátizom gyengeségből eredő elváltozásokra van műtét nélküli megoldás is, fontos, hogy ne szégyeljük a probléma meglétét, hiszen csak, úgy tudunk segíteni, ha nyíltan és bizalommal fordulnak felénk szakemberek felé a páciensek.