Sziasztok!

Hüvely, gátmetszés

Hüvely, gátmetszés

Az elkövetkezendőkben nem a gátmetszés ellen vagy mellett fogok kampányolni az írásommal, hanem arról szeretnék írni és felvilágosítást adni, hogy mit tegyen a gátmetszésen átesett nő a szülés utáni rövid és hosszú távú időszakban.

Én személy szerint is érintett voltam a témában, mivel az első gyermekemnél egy gátmetszés vált szükségessé, a másodiknál pedig már kettő. Gátvédelemben indult a szülés és a nem megfelelő tágulásnak és a nagy méretű babáknak köszönhetően tapasztaltam meg ezt a beavatkozást.

Saját tapasztalatom alapján is az első 6 hétben a legfontosabb, hogy a gátsebet nedvesen, hidratált állapotban tartsuk. Ennek a-az oka, hogy a seb ne száradjon ki, így értelemszerűen nem fog húzódni, gyorsabban fog gyógyulni. Emellett érdemes aloe vera -val (spray formájában kapható) naponta többször a területet bepermetezni, ezzel a gát területét tudjuk kellően nyugtatni és a gyulladását megakadályozni.

A sebeknek van egy rossz tulajdonságuk, a vágás alkalmával egy erősebb ,de egyben rugalmatlan szövet képződik, amely, ha a gyógyulási időszak alatt nem kap nyújtási ingert, sajnos rugalmatlanul fog hegesedni, ami a szexuális aktus közben kellemetlenséget és feszülést okoz. Ez mind egyben megkeseríti a szexuális élet újrakezdését.

A 6 hetes kontroll után , mikor már a gyermekágyi vérzés alábbhagyott, a gát területét el lehet kezdeni masszírozni erre alkalmas olajjal, így felkészíthetjük a gát területét a szexuális élet megkezdésére.

A heg nyújtására legmegfelelőbb eszköz, a szexuális élet újrakezdése. A heg szempontjából, illetve, hogy a nők számára is minél kevésbé legyen fájdalmas az együttlét, nagyon fontos a fokozatosság. Hosszú előjátékot érdemes tartani, fedezzük fel ismét egymás testét, lassan fokozatosan. Eleinte, ha fájdalom és feszülés nélkül nem megy a behatolás, érdemes sikosítóval megkönnyíteni a szexuális együttlétet. Éjszakára pedig hyaluronsavas kúppal érdemes hidratálni a hüvely és a gát területét.

A gátmetszést csak fokozatosan lehet mobilisabbá tenni, ehhez sok-sok gyakorlásra van szükség.

Egyes esetekben nem múlik a fájdalom, a heg gyógyulása nem megfelelő, ebben az esetben viszont érdemes orvoshoz fordulni.

Edina