Sziasztok!

Premenopausa nő

Premenopausa nő

Amikor a premenopausa bekövetkeztéről beszélünk, sokan a megjelenő hőhullámokra és a felborult menstruációs ciklusokra gondolnak. Pedig van néhány tünet, amikről sokan nem is gondolnák, hogy a menopausa közeledtét jelzik.

  1.  Hajhullás, szőrszálak megjelenése: A hajszálak elkezdenek vékonyodni, ezzel párhuzamosan szőrszálak jelennek meg az állon, arcon és az ajkak felett. Ez mind az ösztrogén és az androgén hormonok arányának a felborulása okozza. MInd az ösztrogén, mind az androgén hormonok csökkenni kezdenek, de eltérő arányban, és ez okozza a fentebb említett változásokat.
  2. Izzadás: A csökkenő ösztrogénszint miatt, az agyalapi mirígy azt érzékeli, hogy kell hűtenie a testet, ezért fokozott izzadásba kezd a testünk.
  3. Csontritkulás:  Az ösztrogénszint csökkenése a csontok elvékonyodásához vezet. A menopausa első 5 évében a csontsűrűségünk 20%-át is elveszíthetjük.
  4. Inkontinencia: A gyenge gátizomzatot az ösztrogénszint csökkenése tovább fokozza és a húgycsőhártya elvékonyodása tovább rontja a vizelettartást, ami könnyen inkontinenciához vezethet.
  5. Álmatlanság, feledékenység:  A hormonális változások stresszesebbé, nyugtalanabbá tehetnek minket, ami rontja az alvás minőségét és rontja a koncentrációs képességünket. A progeszteron nyugtató hatással bír, aminek a csökkenésével szorongóbbá válunk, és ez vezethet nyugtalan alváshoz is.
  6. Allergia: A hormonok és az immunrendszer szoros összefüggésben vannak egymással. A menopausa bekövetkeztével a meglévő allergiáink felerősödhetnek és újak jelenhetnek meg.
  7. Látás: Többek között a hormonszint változása is befolysáolja a látásunkat. Akinek már problémája akadt a látásával furcsa változásokat tapasztalhat. Megtörténhet, hogy a rövidlátókból távollátok lesznek és fordítva.