Sziasztok!

aranyér

aranyér

 

Az aranyér terhesség alatt egy igen gyakori probléma, ami megkeserítheti a kismamák mindennapjait. Erőteljes fájdalmat és nagyfokú kényelmetlenséget is okozhat.

Az aranyeres csomók  a végbél falában és a végbélnyílás körül található kóros vénatágulatok. A végbélnyíláson belül található csomókat belső a végbélnyíláson kívül eső csomókat pedig külső aranyérnek nevezzük.

belső és külső aranyér

belső és külső aranyér

Terhesség alatt mit tehetünk az aranyér kialakulása ellen, vagy, ha már kialakult, mit tehetünk a helyzet javítása érdekében.

A következőket érdemes betartani:

  1. Egészséges ételeket fogyasszunk, zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiörléső gabonákat és korpát.
  2. Sok folyadékot érdemes inni, mivel a székrekedés nagyban hozzájárul az aranyér kialakulásához.
  3. A rendszeres testmozgás pl: úszás, jógázás, séta enyhítheti a panaszokat és sokat javíthatnak a helyzetünkön. Viszont erőteljesebb edzésről kérdezze meg orvosát, gyógytornászát.
  4. A fürdés ne túl meleg vízben történjen, szappant, illóolajokat és fürdősót ne használjunk. Ezek súlyosbíthatják a tüneteket.
  5. Érdemes hideg kezelést alkalmazni  az aranyérre, mert  a hideg csökkenti a gyulladást és enyhíti a kellemetlen tünetek
  6. Nedves törlőkendőt érdemes használni toalett papír helyett, de fontos, hogy alkohol és illatanyag mentes legyen.
  7. Különböző kenőcsöket is lehet használni a tünetek egyhítésére. Számos fajta található a piacon, de kérdezzük meg az orvosunkat
  8. És nem utolsó sorban pedig a gátizomzatot kell erősítenünk, hogy az aranyeret megelőzzük, ha pedig már kialakult, akkor a tüneteket csökkentsük.