aromaterápia

aromaterápia

Egy britt kutatás szerint 20 kismamából 2 csoportot alakítottak ki. Az egyik csoportot 10 héten át heti 2x 2%-os levendula olajjal masszírozták, a másik csoportban lévőket sima olajjal masszírozták ugyanúgy heti 2x 10 héten át. Az eredmény kimutatta, hogy a levendulával masszírozott kismamák vérében csökkent a kortizol( stressz hormon) szint és az IgA imunglobulin szint emelkedett, ami az immunrendszer erősítésében segít. Az eredmény pozitívan zárult, de mégis érdemes párologtatással kezdeni és tesztelni, hogyan reagál a kismama.
A következő illóolajokból választhatunk a masszázs során: rózsa, szantálfa, geránium stb.
Dúlaként a vajúdás aktív szakaszában fájdalomcsillapítóként alkalmazzuk a különböző illóolajokat. legkedveltebb és legelterjedtebb a muskotályzsályás illóolajos borogatás. Egy textipelenkát meleg vízbe mártunk és erre teszünk pár csepp olajat, mellyel aztán a has alját borogatjuk vele. Csak akkor cseppentünk újra, ha már elszállt az illata.
Vajúdás közbeni masszázs során is alkalmazunk olajat a váll, keresztcsonttáj, csípő, ülőgumók, com és a talp esetében, mint pl. jázmin, rózs stb.
A császármetszés vagy bármely más heg esetében is érdemes a hegkezelésen túl hidegen sajtolt olajokkal kezelni a hasat, hogy szebben és gyorsabban regenerálódjon.
Magas E vitamin tartalmú és rugalmasító olajokat használjunk ,mint pl.búzacsíra, intenzíven tápláló és regeneráló olajokat, mint pl.argánolaj, és szövetregeneráló olajokat is használhatunk, mint pl. ligetszépe. Ezeket érdemes vegyíteni.
A gétmetszés elekerülése érdekében is használhatunk olajokat, illetve, ha nem sikerült elkerülni a sérülést, a regenerációt a hegkezelésen túl is segíthetik a különböző jó minőségű olajok használata.
Az olajok használata széles körben elterjedt, használjátok őket bátran.