Sziasztok!

Örök kérdés az inkontinencia kezelésénél, melyik módszert válasszuk. Most szeretnék egy kis segítséget adni.

Mikor az első vizeletcsepegést észleljük magunkon, a többség nem foglalkozik ezzel a kis kellemetlenséggel, legfeljebb, már csak, akkor mikor már nagy a baj és tényleg kellemetlen helyzetbe kerülünk egy-egy náthás időszakban, ne adj isten esetleg közösségben ér minket a vizelet elcseppenése.

Mikor fordulunk orvoshoz?

Az első tünetek és az orvos által felállított diagnózis között átlagosan több év is eltelik, pedig mennyivel könnyebb lenne, ha már a tünetek megjelenését komolyan vennénk és foglalkoznánk a problémánkkal.

Az inkontinenciának több típusa létezik, amire mi gyógytornászok hatással tudunk lenni az a stressz inkontinencia és a késztetéses(sürgősségi) vagy kevert inkontinencia.

Milyen módszerek léteznek az inkontinencia kezelésére?

  • Inkontinencia torna a legkézenfekvőbb megoldás, hiszen  a vizeletcsepegés a gátizomzat megerősítésével hatékonyan kezelhető. A medencefenék izomzat megerősítésével sokat javulhat az állapotunk, akár meg is szünhet a vizeletcsepegés. A torna mellett számos eszköz is rendelkezésünkre áll az izomzat erősödésében, mint pl. hüvelysúly, elektrostimulátor, biofeedback stb. Fontos viszont, hogy a kezelés türelmet, kitartást és elszántságot követel, mert a gátizomzat megerősítése hosszadalmas folyamat.
  • Inkontinencia betét, akkor jön számításba, amíg a gátizomtornával nem sikerül megerősíteni az izomzatot, addig használhatjuk segítségképpen, vagy abban az esetben, ha nagyon súlyos a helyzet és a műtétig vagy abban az esetben, ha a  műtét nem jöhet szóba. A legtöbb esetben viszont az a tapasztalat, hogy a többség vagy azért választja ezt a megoldást, mert nem tud másról vagy kényelmi szempontok motiválják.
  • Inkontinencia tamponokat is átmeneti esetekben ajánljuk, amíg a gátizomzatot nem sikerül megerősítni vagy súlyos esetkeben, a műtétig vagy, ha a műtét nem kivitelezhető. A tamponok segítik  a húgyhólyag és a húgycső megfelelő helyzetben tartását, illetve a húgycsőre nyomást gyakorolva elzárják a vizelet útját.
  • Inkontinencia műtét, akkor jön szóba, ha már semmilyen más lehetőség sem járható. Ebben az esetben nagyon jó műtéti technikákat ismerünk, melyek részben vagy teljes egyészében megszüntetik az inkontinenciát.Fontos viszont tudnunk,hogy a műtéti megoldás sem nyújt életre szóló megoldást, hiszen, ha nem erősítjük a gátizomzatot a probléma kiújulhat.

Mi a teendő!

A legfontosabb, hogy keressük a megoldást, mert a vizeletcsepegés általános probléma nem nem nevezhető normálisnak.

Edina