Sziasztok!

medencefenék

medencefenék

Amikor egy nő azon kapja magát, hogy tüsszentésnél elcseppen a vizelete, nyilvánvalóvá válik számára, hogy valami nincs rendben ” odalent”. Ilyenkor kezdünk el mi nők a legintimebb zónánkról tájékozódni. No és, hol kezdjük a tájékozódást, hát persze, hogy az interneten.

Itt persze gyakori a nem megfelelő információ, ami rontja a téma átláthatóságát.

Egyre gyakrabban találkozom az intimtorna, gátizomtorna és medencefenék torna közötti fogalmi zavarral. Ezt a dilemmát szeretném, most a helyére tenni.

Intimtorna név alatt fut minden olyan irányzat, ami az inkontinencia, aranyér, szexuális problémák és süllyedéses panaszok megoldását hivatott megoldani.

Szakmai berkekben leginkább medencefenéki izomkomplexumról beszélünk, ami magába foglalja a gát tájékát, hüvely körüli izomcsoportot, de leginkább az emelésért felelős ( levator) izomcsoportot.

Egy felmérés szerint a nők 60 %  nem tudja merre található a medencefenék izomzata. Logikus, hiszen ez a terület még mindig tabu és csak, akkor kezdünk el vele foglalkizni, ha már baj van.

Tehát ezért is fontos tisztázni,mi, hol és merre található, mikor valaki hozzánk fordul a panaszaival., Én kimondottan rengeteget oktatok, informálok és természetesen mesélek tapasztalataimról és persze az általam megélt helyzetekről is.

Akik ismernek azok tudják, hogy kézzel, lábbal magyarázok. Az egyik kedvenc demonstráló eszközöm az alábbi modell, amit előszeretettel használok. Vannak, akik megilletődnek, amikor elkezdek egy anatómiai modellen magyarázni, de a végén mindenki hálás, hiszen megértik, hogy miben is rejlik az ő problémájuk.

medencefenék modell

A magyarázatnál, mindig kitérek, hogy mennyire fontos egy komplex állapotfelmérés is, hiszen a medencefenék izomzat csak egy kis része a teljes egésznek. A rekesz, a hasizmok, mély hátizmok, farizmok, combközelítők állapota is fontos a medencefenék harmonikus működésében.

Amit még kiemelnék, hogy bármilyen tornával is próbálkozunk, azt tudnunk kell, hogy a csoportos tornák alkalmával a gyakorlatok leelleneőrzése, kontrollálása nem megoldott. Egy-két hibát ki lehet szűrni ugyan (kompenzálsá,préselés), de a medencefenék izomzat tényleges működését, annak milyenségét, erejét, sajnos nem lehet megállapítani, arról, már nem is beszélve, ha nem működik az izomzat, akkor vajon mitől nem működik ( heg, esetleg beidegzési probléma stb.)

Tehát az alap egy alapos vizsgálat. Mindig azt a példát hozom fel, ha fáj a vállunk, akkor elmegyünk egy orvoshoz, gyógytornászhoz, aki megvizsgál minket, aki  az eredmény alapján állítja fel a kezelési tervet és a használható eszközök, módszerek körét. Ezzel sok időt, energiát és nem utolsó sorban pénzt spórolhatunk meg.

Végül, de nem utolsó sorban mindenkit a kitartásra bíztatok. Bármilyen tornát is válasszunk, lehetnek mély pontok, mikor úgy érezzük, hogy stagnálunk és nem haladunk sehová. Ekkor kell erőt venni magunkon és elszántan tovább folytatni, mert az eredmény hosszabb időt vesz igénybe.

 

Edina