Sziasztok!

 

jógával a medencefenék izmainak erősítéséért

 

Lassan már 5 éve, hogy jógázom. Nem titkolom, hogy mikor elkezdtem, az első szülésem után 4-5 hónappal, szinte azonnal tudtam, hogy megérkeztem, ez az én mozgásformám.

Mindig sportoltam valamit, tenisz, úszás  stb.  Az első szülésem előtt egyik kedves barátnőmhöz jártam crossfitt, TRX, kettlebell féle/fajta edzésekre. Viszont szülés után tudtam, hogy többé már nem fogok tárcsát a fejem felett tartva guggolásokat végezni. Az első gyermekem születése után lassan kezdtem újra összerakni magamat, erősítettem a medencefenék izmaimat, közelítettem a szétnyílt hasizmomat, és közben kerestem egy másik mozgásformát, amit majd a későbbiekben rendszeresen végezhetek.

Így jött a jóga.  Beleszerettem. No, de miért is rizsázok itt erről már ennyi ideje, hát pontosan azért, mert a jógában minden egyes póznál fontos a medence helyes beállítása, a mély hasizmok és a gátizomzat aktiválása, melyet a légvételek helyes kivitelezésével kötnek össze. A légvételekről majd egy másik posztban fogok írni.

Szóval ” jóga nyelven” van a gát zár, gyökér zár=mula bandha  és a másik a hasi zár=udiyana bandha, melyek kulcselemei egyes jóga pózoknak. Ahhoz, hogy teljes legyen a kép van még egy bandha a jalandara bandha, mely a nyújtott gerincen át zár a torok körül. Ezek az energia áramlást biztosítják a gerinc irányában. A gyakorlások elkezdésével ezek a bandhak lezárnak, majd a gyakorlat befejeztével kinyílnak és szabadon áramolhat az energia.

 

jógával a medencefenék izmainak erősítéséért

A medencefenék területén 3 részt különítenék el:

  • sphincterek: húgycső, hüvely és a végbél záróizomzata
  • perineum, az a bizonyos gát tájék a hüvely és a végbél között
  • a levator izomcsoport

A levator izomcsoport kapcsolja össze a farokcsontot a szeméremcsonttal. Vagyis a mula bandha gátzárat jelent, de leginkább a levator izomcsoport működését jelenti. A levator izomcsoport működésbehozatalánál közelítjük a farokcsontot a szeméremcsonthoz és ilyenkor bekapcsolódik még a haránt hasizom, egyenes hasizom, mely a hasi zárat végzi az udiyana bandhat.

Végeredményben a jóga számomra megadta azt a mozgásformát mely révén folyamatosan karban tarthatom nemcsak a testemet és a lelkemet, hanem a számomra oly fontos területet a medencefenék izomzatomat is. Pozitív mellékhatás a medencefenék megerősödése. Próbáljátok ki!