Sziasztok!

 

A hüvelyi atrophiával a nők nagy részének a menopausa beköszöntével sajnos szembesülnie kénytelen.

Az egyébként is nehéz menopausa időszakában, amely mind lelki mind testi változásokat eredményez, a hüvelyi atrophia még tovább nehezítheti a nők helyzetét.

A hüvelyi atrophia tüneteiről egy korábbi posztomban már írtam:

https://intimguru.hu/huvelyi-atrophia-sokat-hallani-rola-node-pontosan-mit-is-takar/

Többnyire a nők 45-55 éves korában kezdődik. Az oka egyértelműen az ösztrogén szint csökkenése okozza, mely a hüvelyfal elvékonyodáshoz, rugalmasságának elvesztéséhez vezet.

A tünetek a következők lehetnek:

Hüvelyi tünetek:

 • Hüvelszárazság, égés, viszketés
 • Hüvelygyulladás(vaginitis)
 • Hüvelycsatorna rövidülése
 • Kellemetlen, fájdalmas közösülés (Dyspareunia)
 • Sárgás, folyás

Húgyúti tünetek:

 • Fájdalmas vizeletürítés(Dysuria)
 • Haematuria
 • Gyakori húgyúti infekciók
 • Gyakori vizelés
 • Inkontinencia különböző formái

 

Rosszul hangzanak a tünetek, megélni még kellemetlenebb, pedig könnyen kezelhető és nagyon jól szinten tartható a folyamat.

 1. Először is a legfontosabb, a hüvely rugalmasságának a megőrzése, vagyis a 0. lépés a szexuális élet megőrzése, vagy szinten tartása lenne. A szexuális élet megőrzése érdekében szükséges lehet vízbázisú sikosító használata, mely  megkönnyíti és fájdalmatlanná teszi a behatolást, így  fájdalom és kellemetlenség hiányában, pedig a szexualitás irányti vágyunk is könnyebben fennmarad. Esetlegesen, ha a szexuális együttlét nem valósulhat meg, akkor szexuális segédeszköz (hüvelytágítók, vibrátorok )használata is tökéletes lehet, mivel a lényeg a hüvely gyakori használata lenne. Nagyon jó segédeszközök vannak, érdemes nézelődni ebben az irányban is.
Femintimate Intimrelax Hüvely tágító

Femintimate Intimrelax Hüvely tágító

2. A hüvely száraz, irritált nyálkahártyájának a helyrehozatala szintén nagyon fontos lépés, ennek érdekében érdemes hidratáló  kúpokat, krémeket használni, melyek táplálnak és regenerálnak.

Gyntima Hialuronsavas hüvelykúp 10 db

Gyntima Hialuronsavas hüvelykúp 10 db

3. Emellett a hüvely baktériumflóráját kell helyreállítani, szintén kúpokkal, gélekkel, intim lemosókkal, hogy ellenállóvá válljon, és többek között a bakteriális vaginózist, vaginitist (hüvelygullyadást), illetve a hólyag infekciót( felülfertőződést) megakadályozzuk.

Gynophilus Restore hüvelytabletta 2db

Gynophilus Restore hüvelytabletta 2db

4. Érdemes helyi hormontartalmú készítményeket is alkalmazni ( kúpokat, esetleg tapaszokat), melyek feszesítik a kötőszövetet. Ezeknek a felírása receptre történik és orvosi kompetencia.

5. A medencefenék izomzat erősítése a változókorban új értelmet nyer. Nemcsak a hüvelyi atrophiára van pozitív hatással ( a vérkeringést fokozza, anyagcsere folyamatokat gyorsítja), hanem az esetleged medencefenéki diszfunkciókat( inkontinencia, hólyag és végbélsérv) is kezeli, tünetmentessé teszi.

Femintimate Pelvix hüvelysúly készlet

Femintimate Pelvix hüvelysúly készlet

A medencefenék erősítésének számos formája létezik, erősíthetjük tornával, elektrostimulátorral, biofeedback készülékkel, hüvelysúlyokkal stb. Fontos szakember tanácsát kikérni, melyik módszert alkalmazzuk, ha már vannak panaszaink. Esetlegesen ,ha még nincsenek, akkor is érdemes tájékozódni, informálódni, hogy milyen fajta tréning programba is vágjunk bele.

Számos eszköz, készítmény és módszer áll rendelkezésünkre. Bátran alkalmazzuk őket, hiszen a megoldás adott, nem kell szenvednünk a tünetektől.

Edina