Sziasztok!

Inkontinencia

Inkontinencia

Sokan az inkontinenciát az idős korosztály problémájaként tartják számon, pedig már a fiatalok körében sem ritka jelenség.
Több formája ismeretes, ezeket szeretném most felsorolni és a különbségeket helyre tenni.
Az inkontinencia nem más, mint akarattól független vizeletvesztés

Talán a legtöbbet emlegetett stressz inkontinenciával kezdjük.
1,A stressz inkontinencia alkalmával nagyobb hasűri nyomás hatására ( köhögés, tüsszentés, nehéz tárgy emelése)a vizelet kisebb vagy nagyobb mértékben elcseppen. A hólyag nem kontrahál, de a záróizmok ellazulnak, így jön létre a vizeletcsepegés.

húgyhólyag

húgyhólyag

2, Késztetéses inkontinencia alkalmával egy sürgős vizelési inger lép fel, mely nem késleltethető , ezért vizeletvesztés lép fel. Két okból léphet fel a vizelési inger vagy egy kóros folyamat miatt a hólyagban( felfázás, gyulladás) vagy a m. detrusor hiperaktivitása miatt.

Vizelet csepegés

Vizelet csepegés

3, Túlfolyásos inkontinencia alkalmával van egy túltelődött hólyag, melynek hatására van egy vizelési, indítási képtelenség. Oka valamilyen elzáródás vagy a hólyag összehúzódási képtelensége. Ebben az esetben sokszor keveset ürít a hólyag. Nem ürül ki teljesen, emiatt a hólyag megnagyobbodik. Ez előfordulhat abban az esetben, ha sokáig tartom vissza a vizeletemet, de a gerincvelő sérülteknél figyelhető meg igazán.
4,Reflex inkontinencia: abnormális gerincvelői reflex miatt történik meg a vizelet csepegése
5, Enuresis diurna: gyerekkorban késik az vizelet akaratlagos szabályozása
6, Enuresis nocturna: gyerekkori éjszakai vizeletvesztés
7, Kevert inkontinencia esetén egyszerre van jelen a stressz és a késztetéses inkontinencia, de van, hogy csak az egyik van túlsúlyban.
8, Átmeneti inkontinencia egy átmeneti állapot miatt alakul ki, mint pl depresszió, szorongás vagy gyógyszerek hatása miatt.

Fontos, ha vizeletvesztést tapasztalunk, forduljunk mielőbb szakemberhez, mert, mint látjuk több formája is létezik, vagyis az okok sokfélék lehetnek, amik felismerése a helyes terápia felállítása miatt nélkülözhetettlenek.