Sziasztok!

Gátizom erősítés

Gátizom erősítés

Ez a bejegyzés azért íródott, mert sokan kérdeztétek Tőlem, hogy a gátizom gyengeséget, mivel tudnátok leghatékonyabban megoldani.

Mindennek az alapját a gátizomtorna megtanulása jelenti.

Ha rajtam múlna, már tinilányoknak előírnám a megtanulását, hiszen sokkal, de sokkal kevesebb elváltozás alakulna ki a gátizomgyengeség talaján, ha már a lányok fiatal korban elsajátítanák és gyakorolnák.

Több féle módszer közül választhat mindenki, aki megszeretné tanulni a medencefenék tréninget. Nem az irányzatok elterjedése vagy népszerűsége a lényeg, hiszen  többek között mind arra jók, hogy beszéljünk arról, hogy szükség van a gátizom erősítésre és minél szélesebb körben terjedjen el a szükségessége.

A leglényegesebb hogy olyan oktatót válasszunk, aki egyénileg foglalkozik velünk, vagy esetlegesen kis csoportban, hiszen így tudja felmérni, hogy ténylegesen azokat az izomcsoportokat mozgatjuk-e amik szükségesek. Gyakran tapasztalom, hogy a gátizom összehúzás helyett minden más izomcsoportot mozgatnak a páciensek, mint, pl. farizom, hasizom stb, ami félrevezetheti mind a pácienst mind az oktatót. Ezért fontos a személyes kontroll a terapeuta részéről.

A legjobb, ha olyan terapeutát keresünk, aki manuálisan is ellenőrzi, hogy jól végezzük-e a tornát és le is méri az izomerőt, hogy a későbbiekben vissza is tudjuk kontrollálni a fejlődést.

Ha esetlegesen a páciens nem tudja összehúzni az izmait, nem emlékszik az izomzat, hogyan kell összehúzódni vagy pedig a beidegzése sérült, akkor másfajta terápiát kell alkalmaznunk, mint pl. biofeedback, elektrostimulátor.

Viszont, ha minden jól megy és az alap gátizomtorna gyakorlatok, már rutinosan mennek könnyebben be lehet csatlakozni egy csoportos gátizomtornára.

Általában 3-4 hónap napi gyakorlás után, jó esetben, ha semmi más probléma nem áll fenn, egy igen erős gátizom erő

érhető el. Ezt követően heti 1-2x elegendő a fenntartó gyakorlás.

Hangsúlyoznám, hogy a gátizomtorna alap a medencefenék egészségének megőrzése érdekében, és, ha jól csináljuk napi pár perc ráfordítással megőrizhetjük az erejét.

Edina