Sziasztok!

 

Pesszáriumok

Pesszáriumok

 

A legtöbben a pesszárium szó hallatán egy nagy gumiból készült hormonmentes fogamzásgátló eszközre tudnak asszociálni. Bevallom a gimiben történt szexuális felvilágosítás alkalmával, szörnyülködve néztük azt a hatalmas csészealjat, és nem igazán tudtuk elképzelni, hogyan is lehet felhelyezni és hogyan marad fenn a hüvelyben.

Nos azóta, ez a fajta fogamzásgátló eszköz már sokat változott, főként a mérete és formája. Erre példa a hazai piacon is megtalálható www.hormonmentes.hu oldal, ahol rengeteget információhoz tudtok jutni  a hormonmentes pesszáriumokkal kapcsolatban és rajtuk keresztül be is tudtok szerezni egyet, ha kedvet kaptok hozzá.

Én viszont azokról a pesszáriumokról szeretnék írni, amiket hólyag, végbél és méh süllyedés esetén érdemes használni.

A kismedencei szervek süllyedése esetén a pesszárium egy nagyszerű lehetőség. Megtámasztja a kismedencei szerveket, stabilizál, leveszi a terhelést a gyenge gátizomzatról.

Két fajta pesszárium létezik:

Állandó pesszáriumok

Felhelyezésüket nőgyógyász végzi. Főként azoknak ajánlott, akik egy hosszútávú megoldást keresnek a problémájukra, de nem tudnak vagy nem akarnak a rehabilitációval foglalkozni. Főként idősebb hölgyekre jellemző, akik súlyos panaszokkal élnek, nem tudnak vagy nem akarnak a gátizom erősítésével foglalkozni. Gyakran, az is a háttérben állhat, hogy idegenkednek a saját nemi szervüktől is, ezért bízzák rá magukat az állandó pesszárium viselésére

Jó megoldás, de egyetlen hátránya lehetséges, az pedig a kifekélyesedés. Emiatt, 2-3 havonta érdemes leszedetni és szünetet tartani, hogy a hüvely tudjon regenerálódni.

Kocka pesszárium

Én is ezt használtam és kimondottan nagyon jó tapasztalataim vannak, de nem csak nekem, hanem rengeteg nőtársamnak egyaránt.

Használata végtelenül egyszerű. Reggel fekvő helyzetben feltesszük, este pedig eltávolítjuk. Éjszaka a hüvely vérellátása tökéletesen regenerálódik. A megfelelő méret kiválasztását bízzuk szakemberre, ne vásároljunk webshopból, nem érdemes. Különböző méretek vannak, gyártó függő, de a megfelelő méretű kockát egyáltalán nem érezzük, csak a jótékony hatását. Nem fog fájni a derekunk, ami a gátizomzat gyengeségéből eredhet, illetve jól megtámasztja a kismedencei szerveinket, nem fogjuk azt érezni, mintha minden kiesne alulról.

Közben  egyénre szabottan erősíthetjük a gátizmainkat. Miután kivettük a kockát, elektrostimulátorral, gátizomtornával illetve hüvelysúllya tréningezhetünk. A kocka tisztántartása nagyon egyszerű, minden használat után langyos vízben antibakteriális szappannal célszerű elmosni és egy tiszta törülközőn hagyni megszáradni.

 

Amit javasolnék, hogy ne ódzkodjunk a pesszáriumok használatától, mert, ha jó méretű kockát kapunk és közben erősítjük a gátizmainkat, nagyon nagy javulást érhetünk el az inkontinenciában, hólyag ,végbél és méh süllyedés esetén.

Mindenképpen tájékozódjatok és kérdezzetek bizalommal, ha valami nem világos!

 

Edina