Sziasztok!

Női test

Női test

A biofeedback tréning nem csak gátizom tornát jelent, hanem egy speciális tanulási folyamatot, amivel, áthangoljuk az idegrendszer működését és egy helyes  funkciót tanítunk be neki.

Az inkontinenciának nem csak a gyenge gátizomzat lehet az oka, hanem az idegrendszer nem tudatos irányításának a műve is. Gyakran nem vagyunk tudatában, melyik izmot is kell összehúzni, ebben nyújthat segítséget a biofeedback.

A biofeedback tréning, azoknak ajánlott, akiknél a gátizomzat beidegzése nem sérült, mozog az izom, csak nem elég erős és az izomzat irányítása nem mindig tudatos.

Fontos, hogy azok is nyugodtan bele kezdhetnek egy ilyen programba, akiknek nem elég inspiráló a torna és kell egy külső kontroll a gyakorlatok végzéséhez, ezt adja a biofeedback tréner készülék.

Amire figyelni kell, ha otthoni készüléket veszünk, hogy a készülék szondája, hamar elhasználódik, kb. 1 hónap után cserélni érdemes. Ettől függetlenül, csodákra képesek a biofeedback trénerek.

A kezelés során nagyon gyors javulást érhetünk el, megtanítva az izomzatnak a helyes működést.

A kezelés többféle készülékkel történhet, vannak komoly teljesítményű klinikai készülékek, de épp olyan megfelelőek a kézi, otthoni használatra kifejlesztettek is.

A Kegel8  termékcsaládnak is van gépe https://www.kegel8.co.uk/kegel8-pelvic-trainer-91856.html , illetve én az alábbit alkalmazom.

Biofeedback készülésk

Biofeedback készülék

A terápia alkalmával egy szondát, érzékelőt kell felhelyezni a hüvelybe. Egy monitoron lehet követni a gátizom mozgását, erejét. Közben gátizom erősítő gyakorlatokat kell végezni szakember vezetésével.

Általában már az első alkalommal felismerik a páciensek, hogy melyik izmot kell dolgoztatni és az irányításra is könnyen ráéreznek. Az izomzat helyes működése hamar rögzül, ezért az otthonra adott feladatokkal is könnyebben boldogulnak a páciensek.

Edina