Sziasztok!

Gátizom

Gátizom

 

Aki már rendelkezik egy elektrostimulátorral, vagy tervezi annak beszerzését, ahhoz szól most ez a bejegyzésem.

Ha már kinéztünk magunknak egy izomstimulátort, tudnunk kell, hogy jó esetben kapunk hozzá egy hüvelyi szondát is, igen ám de ez nem mindig tartozik a készülékhez. Úgy vélem, jobb, ha nincsen hozzá, mert így magunk választhatjuk ki a számunkra leginkább megfelelőt.

Sokfajta hüvelyi szonda van a piacon, legalább annyi amennyi izomstimulátor. Sajnos, nem minden szonda használható mindenfajta géphez, szóval jól át kell gondolnunk nem csak a készülék választást, hanem a szonda típusát is.

Az elektrostimulátor általában, mint azt korábban írtam érdemes minimum 3-4 hónapig max. 6 hónapig használni. Itt olvashatsz többet : https://intimguru.hu/kinek-melyik-gatizom-erosito-modszer-eszkoz-ajanlott-3-resz-izomstimulator-elektrostimulator/. Ez idő alatt be kell, hogy induljon a sérült izom működése. Ha befektettünk egy gép vásárlásába, időnként érdemes használni, kúrákat tartani és a többi gátizomerősítő módszerrel váltogatni. Így mindig másfajta ingert kap az izom, nincs hozzászokás és mindig van fejlődés.

Felhelyezésüket vizes bázisú sikosítóval érdemes megkönnyíteni, akinek szárazabb a hüvelye, mint pl. szoptatás ideje alatt vagy menopausát követően.

Minden gyártó felhívja a tájékoztatóban a figyelmet arra, hogy a szondát higiéniai okokból fél évente cserélni érdemes. Addig a tisztántartása minden használat előtt és után, speciális  a szonda tisztítására kifejlesztett antibakteriális tisztítóval vagy pH semleges antibakteriális folyékony szappannal történjen. Szárítása törlés nélkül szoba hőmérsékleten az ideális.

Én személy szerint többféle szondát kipróbáltam, egyrészt azért, mert nekem az első szonda, amit kaptam nem volt megfelelő, másrészt pedig kíváncsi voltam, melyik az amelyik a lehető legtöbbet tudja.

Jelentem mindegyik jó, de mindegyik másnak és másra jó!!

Nos, szóval első körben itt vannak

 1. A tampon vagy kúp alakú szondák: Őket akkor érdemes használni, ha izomgyengeség, inkontinencia áll fenn, közepesen tág a hüvely, de hüvelyi elváltozás, mint pl. méh, hólyag vagy végbél süllyedés nem áll fenn. Ebben az esetben könnyű felhelyezni és eltávolítani.  Körkörösen stimulálják az izomzatot. Alap darab a gátizom megerősítéséhez.
  Tampon vagy kúp alakú szonda

  Tampon vagy kúp alakú szonda

   

 2. Vékony ceruza vastagságú vagy anál szondák: Ezeket a szondákat a végbélzáró izom gyengesége esetén ajánlják nőknek, férfiaknak pedig a prosztata problémákból adódó, esetleges eltávolítás utáni gátizom gyengeségben ajánlják. Gyakran jó célt szolgál azoknak a nőknek az esetében is, akik alapjáraton vaginizmussal küzdenek, de emellett gátizom gyengeségük is van. A vékony szondát viszonylag probléma mentesen fel tudják helyezni az érintettek és könnyen el is tudják távolítani.
  Vékony, anál szonda

  Vékony, anál szonda

   

 3. A gömb alakú, vagy több gömb alakú szondák:  Ők általában aranyozottak, közepesen tág hüvelyű hölgyeknek ajánlott és, azoknak, akiknek inkontinenciájuk van, és enyhébb hüvelyi elváltozással rendelkeznek: méh, hólyag és végbélsüllyedés.
  Gömb alakú szonda

  Gömb alakú szonda

   

 4. H , U és ovális szondák: Többségében ezek is aranyozottak, egyediségük abban rejlik, hogy nagyobb fokú hüvelyi elváltozásnál, mint pl. méh, hólyag és végbélsüllyedés esetén is könnyen felhelyezhetők és kivehetők. Emellett pedig a hüvely minden oldalát stimulálják, ezzel a leghatékonyabban  360 fokban erősítve a gátizomzatot.
  U szonda

  U szonda

  H szonda

  H szonda

   

 5. Széles, több gömb sorból álló szonda. Ez a típusú szonda, kimondottan tág hüvelyű nőknek lett kifejlesztve, akiknek, esetlegesen még méh, hólyag és végbél süllyedésük is fennáll. Számukra kényelmes a használata és amellett nagyon jól stimulálja a petyhüdt és túlnyúlt gátizomzatot.

  Több gömb soros szonda

  Több gömb soros szonda

Amit még érdemes tudni a szondákról, hogy van nikkel és aranyozott a piacon. Ennek, akkor van jelentősége, ha valaki fém érzékeny, akkor mindenképpen aranyozott szondát vegyen az elektrostimulátor mellé. Emellett az aranyozott jobban vezeti az elektromosságot, vagyis jobban stimulálja a gátizomzatot is.

Tudni érdemes, hogy a fenti felsorolást én állítottam össze a saját tapasztalataim és a hozzá olvasott tájékoztatók útján, ezért a lista nem teljes.  Rengeteg szonda van a piacon és mindig újabbnál, újabb szondákat fejlesztenek ki a kutatások és a vásárlói tapasztalatok útján. A következő linken is nézelődhettek, jobbnál, jobb szondák vannak az oldalon: https://www.win-health.com/stimulator-vaginal-probes-anal-sensors.html

Edina