Sziasztok!

középkorú nő

Középkorú nő

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyszer minden nő életében eljön a rettegett változókor időszaka, ami mindenkinél más-más életkorban és különböző tünetekben nyilvánul meg. A lényeg, hogy 45 éves kor felett a nő hormontermelése lelassul majd leáll, valakinél viszonylag rövid idő alatt lezajlik az átállás , másoknál viszont évekig is eltarthat ez a folyamat, ami nem mindig kellemes állapotot eredményez.

A női nemi hormon, az ösztrogén védi a nőket számtalan betegséggel szemben egészen a klimax időszakáig,m int például a szív és érrendszeri megbetegedésektől, a csontritkulástól és nem utolsó sorban a szövetek feszességéért is felel.. Ezeken kívül az ösztrogén, még számtalan élettani folyamat szabályozásában vesz részt. Nos, a hormon csökkenésével a szövetek rugalmatlanná, vagyis egészen konkrétan petyhüdtté és erőtlenné válnak. Ez azt jelenti, hogy szinte minden nőnél kisebb vagy nagyobb mértékben jelentkeznek a vizelettartási. vizeletcsepegési problémák. Természetesen rosszabb helyzetben vannak azok a nők, akik hüvelyi úton szültek, pláne, akik több gyermeknek adtak életet, de a nem szült nők sincsenek kivédve ez alól, ugyanis hiába sportol valaki egész életében, a gátizomzatra, mint izomcsoportra kevesen gondolnak, hogy azt is erősítsék. Szerencsére az utóbbi években egyre több csoporttorna foglalkozáson lehet találkozni intim torna gyakorlatokkal, legyen az terhes torna, szülés utáni regeneráló torna vagy az idősebbeknek tartott senior torna.

Anya lánya

Anya lánya

Ez dícséretes, de még mindig csak egy szűk réteghez jut el ez a tudás, azokhoz akik szeretnek mozogni, foglalkoznak magukkal, és nem hanyagolják el az egészségüket, főként pedig nem úgy gondolnak az inkontinenciára, mint, ami a korral együtt járó folyamat.

Úgy vélem messze vagyunk attól, de bízom benne, hogy a jövőben egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy megelőzés szintjén már a lányok felnőtté válásakor, tini korban a szexuális felvilágosítással egyetemben a gátizom tornával is megismerkedjenek. Esetleg, ha ezt be lehetne építeni a lányok mindennapi rutinjukba, mint a fogmosást, akkor az egészségmegőrzés terén a későbbiekben sokkal kevesebb problémát okozna az inkontinencia  a nők életében. Van még hová fejlődnünk!