Sziasztok!

medencefenék dyssinergia

medencefenék dyssinergia

Sokak problémája a medencefenék izomzat dyssinergiája.  Itt nem a gyengeség áll a háttérben, hanem az izomzat kontrakciójának és relaxációjának aránytalansága.

A medencefenék dyssinergia, mely során a végbélzáró izom ( anális sphincter) és a puborectalis izom az ellazulás helyett összehúzódik a székelés során.

A normális székeléshez mindkét izom relaxációja fontos lenne. A tünete egy diszkomfort érzés, mely során úgy érzékeljük, hogy nem ürült ki megfelelően a végbelünk. Főként a nők körében az életkor tekintetében, pedig a 20 -39 éves korosztályban gyakori ez az elváltozás. Az érintett páciensek gyakran stresszesek, fáradtak, székrekedéssel és fájdalommal is küzdhetnek. Emiatt romlik az életminőségük depresszívvé és idegessé vállhatnak.

Kezelése sokrétű. Elsőként a medencefenék tréning megfelelő elsajátítását emelném ki.  Emellett fontos lehet a pszichoterápia, biofeedback kezelés , gyógyszeres kezelés, hypnoterápia, meleg terápia illetve mély szöveti masszázs.

A medencefenék dyssinergia szintén egy olyan tünet, amit a nők titkolnak, az orvoshoz fordulást halogatják, akár évekig is. Ne tegyük! Ha bárki magára ismer, a fenti tünetek alapján, keressen szakembert., hiszen van megoldás.