Sziasztok!

inkontinencia, cystocele, rectocele

inkontinencia

 

A medencefenéki diszfunkciók konzervatív kezelésében a gyógytornászoknak kulcsfontosságú szerepük van. Vajon miért is, m szeretnék most nektek erről írni!

Mikor a nők szülés után vagy menopausa közeledtével vizeletcsepegéssel, hüvelyi diszkomfort érzéssel és a szexuális élet nehézségeivel találkoznak, megkezdődik a kálváriájuk. Vannak ,akik a panaszaikat a korukra, aktuális állapotukra és helyzetükre fogják, ebben sajnos az is megerősíti őket, hogy a gyenge gátizomzat talaján kialakuló elváltozások még mindig tabunak számítanak. Nem beszélünk a problémáinkról, még az orvosainknak sem. Egy felmérés szerint akár több év is eltelhet, mire a panaszaink orvoshoz terelnek minket.

Ne ámítsuk magunkat, ezek a panaszok nem normálisak, akárhány évesek és akárhány szülésen is vagyunk túl.

Sajnos ezen a helyzeten az sem segít, hogy gyakran olyan hozzáállású szakemberhez kerülnek a nők, akik legyintenek ezekre a problémákra és elbagatellizálják, mondván ez a korral jár stb.

Szerencsére mi nők egyre tudatosabbak vagyunk és az utóbbi években egyre nyitottabban keressük a problémáinkra a megoldást, már nem vagyunk hajlandóak megkeseredetten élni a hétköznapjainkat.

Kevés, de lassan egyre több szülész-nőgyógyász és urogynekológus specializálódik a nők inkontinencia, hólyagsérv, végbélsérv és méhsüllyedés kezelésére. Ezzel együtt egyre több gyógytornász is szakosodik erre a területre.

A gyógytornász szorosan együttműködik az erre a területre szakosodott szakemberrel, a páciens legjobb ellátása érdekében.

Kizárólag orvosi felülvizsgálatot követően találkozunk vizsgálat céljából a pácienssel, hiszen az orvos diagnosztizál, mi gyógytornászok funkcionális diagnózist állítunk fel.

A konzervatív kezelés része a pesszárium terápia, ennek a javaslata orvosi kompetencia. A pesszárium használatát mi gyógytornászok tanítjuk be.

Az orvosi vizsgálatot követően első alkalommal a gyógytornász egy alapos anamnézis felvételét követően szintén egy alapos vizsgálatot végez csak más módszerekkel, mint egy orvos.

Nem teljesen olyan vizsgálatra kell gondolni, mint egy nőgyógyásznál, de igen itt is le kell vetkőzni és itt is meg kell mutatnunk  magunkat.

A vizsgálat célja nem csak a gátizomzat állapotának felmérése, hanem minden olyan tényező felderítése, ami a gátizomzat megfelelő működését akadályozza, befolyásolja.

A vizsgálat fontos lépései:

1, teljes mozgatószervrendszert érintő állapotfelmérés, fejtetőtöl bokáig

Megtekintés, tapintás, mozgásterjedelem és izomerő vizsgálatok, speciális tesztek, hegek keresése

2, medence körüli alapos állapotfelmérés,ágyéki gerinc,hasizom állapota, szalag tesztek, speciális tesztek, hegek ( császármetszés) állapota

3, medencefenék megtekintése, tapintása, hegek(gátmetszés) állapota, izomerő vizsgálat ( manuálisan és objektíven)

gátizomzat erő mérő

gátizomzat erő mérő

 

A kezelés fontos lépései a mély hasizom, szétnyílt hasizom, core izomzat regeneráció, izomerő egyensúly helyreállítása, kontroll melleti gátizomtorna betanítása, esetlegesen elektrostimuláció, biofeedback tréning, hüvelysúly tréning és hegkezelés.

Fontos, hogy mindenki más, mindenkinek a problémája egyedi, ezért a cél az egyénre szabott kezelési terv felállítása.

A megoldás végtelenül egyszerű,csak a gátizomzatot kell megerősíteni, de annál nagyobb kitartás és elszántság szükséges hozzá, mert az áhított cél nem egyik napról a másikra teljesül.

 

Edina