Sziasztok!

Nagyon sokszor találkoztam a munkám során hólyagsérvvel vagy végbélsérvvel műtött nőkkel. A közös bennük a korukat tekintve, hogy klimax után jártak, egyszer vagy többször szült nők voltak és gyakran nehéz fizikai munkát is végeztek. Nos ezek a paraméterek kedveznek a stressz inkontinencia kilalakulásának, sőt klimax után, mikor a hormonszint megváltozik az izmok petyhüdtebbé válnak és megereszkedhetnek  a kismedencei szervek, utat adván a méhsüllyedésnek, hólyag és  végbélsérvnek.

Ezekkel a hölgyekkel mind a műtétet követően találkoztam és volt olyan akin nem egy hanem 3 műtétet hajtottak végre, mert a probléma kiújult. Ez tökéletesen bizonyítja azt a tényt miszerint, hiába kötik fel a szalagokat és állítják helyre a sérvet, ha a gátizomzatot nem erősítjük,nem lesz ami megtartja a kismedencei szerveket.

Ebben az egészben az a szörnyű, hogy a betegek nagy része nem is tudja, hogy van ezekre a problémákra más megoldás is. Félre értés ne essék, vannak olyan súlyos elváltozások, amiken már tényleg csak a műtét segít, de a legtöbb esetben, kemény és hosszadalmas munkával konzervatív úton is helyre hozhatók.

Rengeteg kiváló sebészünk van, akik nagyon jó műtéti technikákat végeznek, de nem is emiatt válik sikertelenné a műtét, hanem, hogy utána nem erősítjük meg a gátizomzatot, vagyis a rekonstruált végeredményt ugyanúgy nem tartják a gátizmok alulról és idővel ismét megnyúlnak a szalagok és előreesnek a kismedencei szervek. A lényeg, hogy az orvosnak fel kellene ajánlania mindkét módszert, felvázolva az előnyöket és hátrányokat, és ezek ismeretében döntsön a páciens melyiket választja.

A műtét előnye:

  • – gyorsan helyreáll a közel eredeti állapot
  •   hátránya:- az altatásnak és a műtétnek is számtalan szövődménye lehet
  •  -lassú a gyógyulás
  •   -kiújulhat a probléma, ha továbbra sem erősítjük meg a gátizomzatot
  •  – ugyanúgy kímélő életmódot kell folytatni, nem ajánlott emelgetni és megterhelő fizikai munkát végezni

A konzervatív kezelés magába foglalja a pesszáriumot, hüvely súlyt és az elektromos stimulációt. A pesszáriumot reggeltól estig kell viseli, akár hónapokig is( a súlyossági fok függvénye), tartó szerepe van, amíg a gátizomzatot meg nem erősítjük. A torna mellett, hüvely súlyt kell alkalmazni, bizonyos esetekben elektrostimulációra is szükség lehet. Azt, hogy kinek mire van szüksége, azt speciálisan erre szakosodott rendelőkben tudják megállapítani. Egyetlen egy probléma  van , egyenlőre egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány erre szakosodott rendelő van az országban és sajnos emiatt nem jut el mindenkihez az inkontinencia konzervatív kezelésének a lehetősége

A konzervatív kezelés előnye:

  • -nincs műtéttel járó szövődmény
  •  -tartós eredmény hoz
  •  -hátránya:- hosszadalmas és kitartó gyakorlás kell hozzá
  •  -fenntartó gyakorlás kell életünk végéig

Abban biztos vagyok, hogy a hosszadalmas ugyan, de biztosabb eredményt nyújtó konzervatív kezelésé a jövő, mert nem csak én vagyok műtét fóbiás, hanem sokan döntenének műtét helyett egy olyan módszer mellett, ami nem jár műtéti beavatkozással, kiújulás veszélyével.

Ezeknek a tudatában, mindenki mérlegeljen, hogy melyik módszer mellett rakja le a voksot.

Edina