Sajnos többségében későn, a vizeletcsepegés megjelenésénél döbbenünk rá, hogy valami nincs rendben a gátizomzatunkkal. Legtöbbször fogalmunk sincsen ez miért és hogyan alakulhatott ki.
Van egy jó hírem, itt most 5 pontban szedtem össze azokat a tényezőket, amik hajlamosítanak és figyelmeztetnek, hogy gyenge a kötőszövetünk és az izomzatunk, ami miattérdemes óvintézkedéseket tennünk, hogy megelőzzük a nagyobb problémák kialakulását.
1. A nők az anyjuk kötőszöveti rendszerét öröklik, ezért, ha az anyánk visszeres lábbal rendelkezik, nagy valószínűséggel, mi is hajlamosak vagyunk a kötőszöveti gyengeségre. Ez azt jelenti, hogy a kötőszöveteink könnyen terhelés hatására túlnyúlnak és sajnos nem zsugorodnak vissza az eredeti állapotra. Vagyis a túlnyúlt állapot maradandóvá válik. súlyzós edzés
2. A fokozott fizikai terhelés, a súlyok emelgetése szintén a kötöszövet meggyengüléséhez és az izomzat gyengüléséhez vezet a gátizom tájékon. Emiatt, ha lehetséges okosan és tudatosan emeljünk, csak akkor, ha nagyon muszály, éppen ezért nem pereferálom azokat a sportokat, amik a súly emelésével ígérnek erős izomzatot. Természetesen a vázizomzat erősödik, viszont a gátizmot elgyengül és elveszti tartó funkcióját. Ezért, ha lehetséges, mi nők a súlyok helyett maximum saját testsúlyos gyakorlatokat végezzünk. terhes nő
3. Hajlamosító tényező a terhesség és az ezt követő akár császármetszéssel történő, akár hüvelyi úton történő szülés. Ezt magyarázni sem kell, akkora súly nehezedik a gátizomzatra, hogy az izmok túlnyúlnak, gyengülnek. A hüvelyi úton történő szülés alkalmával nem csak túlnyúlhatnak, hanem el is szakadhatnak az izomrostok, amik egy része regenerálódhat, egy másik része nem biztosan. A gátmetszésről pedig ne is beszéljünk, hiszen ott az izomzatot egy az egyben átvágják, ami szintén ki tudja, hogyan regenerálódik.
4. Bármilyen hasi műtét hajlamosít az inkontinencia kialakulására, mivel a mély hasizmok átvágásával gyengül a gátizomzat támasztó funkciója is. Ne felejtsük ela hüvelyi úton végzett műtéteket se, ahol szintén az izomzatot átvágják, gyengeítve annak támasztó funkcióját.
5. Gyógytornász szemszögből a fokozott ágyéki lordosis ( vagyis a túl homorú ágyéki görbületok) is hajlamosít az inkontinenciára, mivel a hasizmok túlnyúlnak és gyengülnek a hátizmok rövidülnek és gyengülnek, emiatt a gátizomzat sem tudja tökéletesen ellátni a feladatát. Ennek a 3 izomcsoportnak jól kell funkcionálnia, hogy inkontinencia ne alakuljon ki.
Manapság sajnos ezekről a hajlamosító tényezőkről csak az egészségügyben dolgozók tudnak, mindenki más, aki érintett, csak akkor szerez ezekről tudomást, amikor már megvan a baj. Ettől függetlenül, érdemes tudatosan az egészségünkkel foglalkozni és mindig a megelőzésben, ha már kialakult a betegség, akkor pedig az oki terápiában gondolkodni.