Sziasztok!

rectocele, végbélsérv

rectocele, végbélsérv

A rectocele vagy magyarul végbélsérv nagyon gyakori elváltozás. Ebben az esetben a végbél és a hüvely közti fal meggyengül, melynek hatására a végbél beboltosul a hüvelybe.

Az elváltozás hátterében egy meggyengült vagy sérült gátizomzat áll.  Ennek oka egyrészt lehet egy rohamos  vagy komplikált hüvelyi szülés, mely alatt a gátizomzat túlnyúlhat, szakadhat, beidegzése sérülhet. És/ vagy a háttérben egy gyenge kötőszövet is állhat, mely az ösztrogén szint csökkenésének hatására (a változókor bekövetkeztével) petyhüdtté válik és, ha ehhez társul még egy gátizomgyengeség is, létrejöhet a végbélsüllyedés.

Alattomosnak tekinthető, hiszen tünetei kezdetben, lehet, hogy nincsenek. A későbbiekben feltünést kelthet a nehézkes székletürítés. Mivel a széklet nem tud egyszerre kiürülni, pang a beboltosult részben a hüvely felől, többszöri alkalommal is szükségessé válik a székelés. Feltünő lehet még a hüvelyi diszkomfort érzet, illetve sokan számolnak be arról, hogy olyan mintha labdán ülnének.

A tüneteket komolyan kell venni és elsőkörben urogynekológushoz vagy nőgyógyászhoz kell fordulni.  Erre a szakterületre specializálódott orvos méri fel az elváltozás fokát, illetve, hogy milyen kezelési megoldás jöhet szóba.

Nagyon súlyos esetben jöhet szóba a műtét, amikor esetlegesen a sérv már a hüvelyből kiboltosul. A műtétet körültekintően kell megválasztani és át kell gondolni minden lehetséges mellékhatásával együtt.

Műtét esetén egy hálót ültetnek be a hüvely és a végbél közé. A műtéti technikák gyorsan fejlődnek, egyre jobbek és egyre kisebb a műtét alkalmával okozott metszés nagysága. Azt viszont tudni kell, hogy műtét esetén a számos lehetséges mellékhatást szem előtt kell tartani, ezeket mindenképpen át kell beszélni a sebésszel.

Gyógytornász szempontból fontos és mindenkinek fel szoktam hívni a figyelmét, hogy a műtét még nem minden, ha továbbra is gyenge marad a gátizomzat kiújulhat a sérv vagyis a műtét után is erősíteni kell/kellene a gátizomzatot. Sajnos gyakori a kiújulás, ezért ezt is számba kell venni.

A másik fontos tényező, amit még elszoktam mondani, hogy a hüvelyen okozott hegek és az esetlegesen átvágott érzőidegek a szexuális életet megnehezíthetik.

Emiatt a műtétet idősebb korban és csak abban az esetben javasolnám, ha a konzervatív kezelés nem hoz  megfelelő megoldást.

Nos, akkor térjünk át a konzervatív kezelésre.

A konzervatív kezelés alatt a gátizomzat megerősítését értjük. Mi gyógytornászok ezt a megoldást preferáljuk, mely tartós , mellékhatás nélküli megoldást jelent.

Mivel végbél süllyedés esetén általában a gátizomzat jelentős sérülése áll fenn( beidegzés sérülése, izom leszakadás) a kezelés nulladik lépése a kocka pesszárium lenne. A pesszáriumot, úgy kell értelmezni, mint egy jó melltartót, ami tartja a kismedencei szerveket, tehermentesíti a gátizomzatot, addig míg az izomzat meg nem erősödik. A pesszáriumokról többet olvashatsz egy korábbi posztban is :

Kinek melyik gátizom erősítő módszer, eszköz, ajánlott! 8. rész: Pesszáriumok

A megfelelő pesszárium méretét szakorvos tudja megállapítani.

Ezek után egy medencefenék terapeuta, gyógytornász tudja felmérni a gátizomzat állapotát, és ő tudja a terápiás célt felállítani.

Az első és talán legfontosabb egy kontroll mellett betanított és végzett gátizomtorna lenne .

Kiemelném a kontroll mellett betanított gátizomtornát, hiszen a helyes kivitelezése a gyakorlatoknak kulcsfontosságú, ellenkező esetben árthatunk magunknak. Kérjük szakember segítségét és korrekcióját a helyes torna elsajátításához.

A gátizomtornáról itt olvashatsz bővebben:

Kinek melyik gátizom erősítő módszer, eszköz a megfelelő? 1. rész A gátizomtorna

A kezelés további lépcsőfokai többek között az elektrostimuláció lehet, melyet abban az esetben alkalmazunk, ha a gátizomzat beidegzése sérülést szenvedett, illetve, ha annyira petyhüdt az izomzat, hogy akaratlagosan a páciens nem tudja megmozdítani.

Kinek melyik gátizom erősítő módszer, eszköz ajánlott? 3. rész: Izomstimulátor, elektrostimulátor

 

A kezelés további lépcsőfokai lehetnek még a biofeedback készülékek, melyek segítik újra megtanítani a gátizomzat helyét, működését.

Kinek melyik gátizomerősítő eszköz, módszer a megfelelő?5. rész: A biofeedback tréning

A hüvely súlyok, melyről ebben a posztban sokat írtam.

Kinek melyik gátizom erősítő módszer, eszköz ajánlott? 2. rész: A hüvely súly

Fontos megemlíteni az asszisztált gátizom erősítő eszközöket is, ők is sokat segíthetnek a rehabilitáció egy előrehaladottabb szakaszában, otthoni gyakorlásképpen:

Kinek melyik gátizom erősítő módszer, eszköz ajánlott? 6. rész: Asszisztál gátizom erősítő eszközök

 

A rehabilitáció fő lépcsőfokait megemlítettem, de ki kell emelnem, hogy mindenki más, éppen ezért  a személyre szabott egyéni terápiában hiszek. .

Mindig a rendszer egészét nézzük és komplexen kezeljük a hozzánk fordulókat, hiszen lehet egy heg, leatpadás, ízületi blokk az akadályozó tényező vagy  éppen a szétnyílt hasizom(rectus diastasis).

Keressétek a számotokra megfelelő megoldást és kérjétek szakember segítségét, mert nem vagytok egyedül!

 

Edina