Inkontinencia, szétnyílt hasizom

Milyen változások zajlanak le terhesség alatt és szülés után?

A szülés a nők életében egy csodálatos élmény, ha nem a legcsodálatosabb. Minden nehézsége ellenére , a nő életet ad és feltétel nélkül szerethet az élete hátralévő részében.

A baba születése után, maga a 9 hónapos várandóság és a nem minden esetben könnyű szülés, olyan elváltozásokat és nyomokat hagyhat a nők testén, amik nem feltétlenül regenerálódnak spontán a szülést követő hetekben és hónapokban.

Testtartás

 

A várandóság 9 hónapja alatt megváltozik a nők testtartása, szépen fokozatosan a növekvő pocakkal párhuzamosan a test testtömeg középpontja áthelyeződik. Ezt kompenzálva a nyak előre helyeződik (protrakcióba) kerül, vállak előre esnek, háti görbület (kyphosis) fokozódik, medence előrebillen ezáltal az ágyéki görbület (lordosis) szintén fokozódik. Ennek köszönhetően egyes izmok túlnyúlnak, mások rövidülnek. Sajnos a szülést követően nem minden áll azonnal helyre vagyis ,ha ezeknek az elváltozásoknak nem vagyunk tudatában,hogy tegyünk ellene, akkor előbb vagy utóbb majd a különböző fájdalmak, degeneratív elváltozások fognak minket szakemberhez terelni.

Inkontinencia

A gátizomzat szerepe röviden, az, hogy megtámassza a kismedencei szerveket, hólyagot, végbelet, méhet. A várandóság hosszú idő, nemcsak a leendő anyukának, hanem a gátizomzatnak is. Éppen ezért az a plusz kiló, amit a gátizomzatnak cipelnie kell, a funkciójában kárt okozhat, ami vizeletcsepegéssel járhat hasűri nyomás fokozódás alkalmával, mint pl. tüsszentés, köhögés vagy emelés. A szülés pedig még csak ezután következik. Általában a gyors rapid hüvelyi szülések következtében sérülhet a gátizomzat, akár szakadhat is, ha pedig gátmetszést ejtenek az még tovább ronthat az izomzat állapotán. Ha a medencefenék izomzata nem tölti be a szerepét a következő elváltozások jöhetnek létre: inkontinencia, méh-, hólyag- és végbél süllyedés.Mindez rosszul hangzik, de mind a 4 elváltozásra van megoldás, vagyis a gátizomzatot újra meg kell erősíteni, amennyire csak lehetséges annak érdekében, hogy a tartó funkcióját ismét elláthassa.

Szétnyílt hasizom

A szétnyílt hasizom, más néven rectus diastasis szintén elég gyakran kialakul, már a terhesség alatt. Az egyenes hasizom két részből áll, amik eltávolodnak egymástól és a köztük lévő line alba megnyúlik, ami már önmagától nem húzódik vissza. Könnyen letesztelhető, hogy mekkora az eltávolodás, és szakember segítségével személyre szabottan, kitartó munkával újra közelíthető egymáshoz az egyenes hasizom két része és egy aktív hasfal építhető fel újra.. Hogy kinél milyen gyorsan és mértékben állítható helyre az eredetihez közeli állapot, az a sérülés mértékétől és nagyságától is függ.

Köldöksérv

A köldöksérv a szétnyílt hasizom talaján jöhet létre már a terhesség alatt vagy után, amikor már a megnyúlt linea alba átszakad és az alatta lévő képletek kitüremkednek. Gyanú esetén, mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni, felmérni, hogy milyen állapotban van a sérv, hogy esetlegesen fennálhat-e a kizáródás veszélye. Abban az esetben, ha kisebb a sérv és nincs kizáródás veszélye, érdemes szakember segítségével tornával újra közelíteni a hasizmokat egymáshoz, mert nagyon szép eredményeket lehet elérni.

Lesüllyedt lábboltozat

A terhesség nagy súlytöbbletet ró az alsó végtagokra, ehhez párosul még a hormonok általi kötőszöveti és ízületi lazaság, emiatt a boka bedőlhet,a haránt és hosszanti boltozatok pedig megsüllyedhetnek. Eleinte csak fájdalommal járhatnak ezek az elváltozások, majd később egyéb problémákkal is társulhatnak a süllyedések, mint pl. bütyök és kalapács ujj deformitás.

 

Referencia

 

"Edinával a szülésem után jelentkező stressz inkontinencia miatt vettem fel a kapcsolatot. Nagyon empatikusan és türelmesen elmagyarázta a helyzetemet. Első körben a gátizomzat erejének lemérése után az intimtornát javasolta, amit szakszerűen betanított. Rendszeresen végeztem, de ez sajnos nem volt elegendő, ezért Edina javaslatára egy hüvelysúly készlettel kezdtem tréningezni. Hosszas és kitartó munkával viszont a panaszaim megszüntek. Nagyon köszönöm az áldozatos munkáját és szakértelmét."

Anikó (33)

"A kálváriám 5 éve kezdődött. Egyik napról a másikra súlyos hólyag gyulladásos tüneteim jelentkeztek. Erős alhasi fájdalmak, sürgető vizelési ingerrel párosulva. 3 év folyamatos vizsgálódás és szenvedés után megszületett a diagnózis cystitis interstitialis, azaz fájdalmas hólyagszindróma. Nem tudtam elfogadni, hogy nekem ilyen fiatalon így kelljen élnem, ezért elkezdtem kutakodni, más módszerek után. Hosszas keresgélés után akadtam Edinára. Elmeséltem neki a problémámat ,türelmesen végig hallgatott és felvázolta a következő lépéseket. Pár napra rá meg is kezdtük a kezelést, mely pár hét után már javulást hozott nálam. A kezelések során végig türelmes, megértő és empatikus szakembernek bizonyult. Ennek már 2 éve és hála neki azóta tünetmentes vagyok."

Enikő (37)

"60 éves koromban, inkontinencia mellett hólyagsérvet is diagnosztizáltak. Először műteni akartak, de én más megoldás után néztem. Szerencsére rátaláltam egy szakemberre, aki járható utat ajánlott műtéti beavatkozás nélkül. A hosszantartó kezelés óta, a fő panaszok, mint pl. derékfájás, alhasi fájdalom, hüvelyi idegentest, érzés, vizelet csepegés sokat javultak. Ismét jól érezem magam a bőrömben. Köszönöm!"

Erzsébet (65)

Vedd fel velem a kapcsolatot

Ki vagyok?

Gábor–Boros Edina

Telefon

+36 70 7763648

E-mail-cím

info@intimguru.hu

 

Ügyfélszolgálat

H-P: 9-17 óráig