Sziasztok!

Anya és gyermeke

Anya és gyermeke

Abban mindenki egyetért, hogy mennyire fontos a baba mama kapcsolat kialakításában a szülést követő első 6 hét, de arról már kevés szó esik, hogy mi nők mit tegyünk és mit ne, hogy a lehető leghamarabb regenerálódjunk.

  1. Az első és legfontosabb, hogy sokat pihenjünk. Jah persze, mondhatnánk, hiszen 3 óránként szoptatni kell és  teljesen felcserélődik a nappal és az éjszaka. DE nem hiába mondják közhelyesen aludj akkor, amikor a baba alszik. Ez mind szép és jó, de, ha van egy nagyobb gyerkőc, akkor ez már nem működik. Ebben az esetben a nagyszülőket kell bevetni, hogy legalább a nagyobbacska gyereket vigyék el időnként, csináljanak valamilyen közös programot együtt.Viszont ha nincsen nagyszülő, akkor férjet (ha nem dolgozik), esetleg barátokat, munkatársakat lehet megkérni, hogy segítsenek be a gyermekágyi időszakban.

Nagyapa unoka

  1. Mindenkinek más a szervezete és mindenkit máshogyan visel meg a szülés és az azt megelőző 9 hónap, ezért, ha lehetséges mindenfajta fizikai megterhelést kerülni kell. Akár császármetszésünk volt, akár hüvelyi úton szültünk, nehéz tárgyakat ne emeljünk,  ne egyedül ejtsük meg a nagy heti bevásárlást és ne most kezdjük el átrendezni a lakást. Ebben az esetben is, ne legyünk restek a környezetünktől segítséget kérni. Természetesen vannak szituációk, mint például a nagyobb gyerek szeretné, hogy felvedd, ilyenkor értesd meg vele, hogy anya gyengélkedik és majd, ha jobban leszel felveszed. Köztes megoldások mindig vannak, például leguggolni hozzá, ölbe venni, de, ha mindenképpen fel kell venni, akkor, próbáljunk ne derékból emelni, inkább combból , a hasunkat pedig próbáljuk behúzva és megfeszítve tartani.

Anya megemeli a gyermekét

  1. Hiába látjuk a tükörben nézve, hogy szörnyen nézünk ki, itt gondolok a hasunk állapotára, ne kezdjünk bele semmiféle edzésformába, mert csak árthatunk vele. Hüvelyi úton történő szülés esetén 6 hétig, császármetszés esetén 12 hétig tartózkodnunk kell a sporttól, pláne hasizomra nem szabad gyúrni. Egyedüli gyakorlat, amit lehet csinálni (picit tónusba hozni a hasizmunkat), hogy a köldökünket beszippantjuk vagyis a köldökünket a gerinc felé húzzuk, megtartjuk és lazítunk, közben a medencénket hátrabillentve tartjuk. Ebből naponta több sorozatot is lehet csinálni, ez belefér az időnkbe. Az egyenes hasizomra tapet is fel lehet tenni, szakember segítségével, ami szintén segít, hogy ismét működésre késztessük az izmokat, és az esetlegesen szétnyílt egyenes hasizmot segít ismét közelíteni egymáshoz. Ezen kívül  pedig az egyedüli mozgásforma, ami ajánlott a sok-sok séta a babával.

Nők gimnasztikai labdán

  1. Amit viszont már a szülés után el lehet kezdeni a kórházban az a gátizomtorna. Teljesen mindegy, hogyan szültünk,  rögtön el lehet kezdeni a tornát, sőt ajánlott. Hüvelyi szülés alkalmával a baba széttolja a szöveteket, jobb esetben gátvédelem történik, de, ha nagy a baba gátmetszés is indokolt lehet. ezért kell minél hamarabb újra tónusba hozni az izmokat. A tornával a vérkeringés fokozódik, a gátmetszés így gyorsabban gyógyul és a heg is rugalmassá válik. A gátmetszésen átesetteknek is ajánlott, mert a baba súlyától az ő gátizomzatuk is megnyúlik, így az ő esetükben is nagyon fontos az izomzat újra működésbe hozatala.
  1. A szoptatást minél kényelmesebb pozícióban végezzük, derekunkat megtámasztva, mivel a hasizom nem tart, ezért sokan az első pár hétben, állandó derékfájásról panaszkodhatnak.. Amennyire lehet gerinckímélő életmódot folytassunk, ne emeljünk, ne hajoljunk derékból, inkább guggolásokkal váltsuk ki ezt a mozgást. Mosogatásnál együk fel az egyik lábunkat egy sámlira így levesszük a derekunkról a terhelést, porszívózásnál pedig hosszabbítsuk meg a porszívó csövét, hogy ne kelljen görnyednünk. Az ágyból, ne hasizommal, lendületből kelljünk fel, hanem mindig forduljunk hátonfekvésből oldalfekvésbe, mint egy zsák krumpli, majd a lábunkat lelógatva az ágyról a karjainkkal toljuk fel a törzsünket függőleges helyzetbe. Így nem csavarodik és nem terhelődik túl a gerincünk.

A lényeg a lényeg, hogy az első 6 hétben a szülést követően, amennyire csak lehet figyeljünk magunkra, ne siettessük a regenerációt, hanem hagyjuk a saját szervezetünket észhez térni, arról már nem is beszélve, hogy ebben az időszakban hangolódunk egymásra a babával.

Edina