Sziasztok!

szexuális élet

Szexuális élet

Gyakran találkozom a pácienseim körében a szülést követően a szexuális élet újbóli elkezdésének nehézségeivel. Mindenkinél máshogy zajlik le a szülés és az azt követő 6 hét, amíg még tartózkodni kell a szexuális élet elkezdésétől. A nehézségek függnek többek között attól, hogy a szülés hüvelyi úton zajlott-e le vagy császármetszés történt , esetlegesen történt -e komplikáció vagy attól mentes volt-e a szülés.  esetenként szervi elváltozások is követhetik a szülést a lelki változásokról pedig egy külön fejezetet is lehetne írni.

Nos a leggyakoribb okok, amik a szexuális nehézségekhez vezetnek a következők:

  1. A szülés alatti fájdalom újra élésétől való félelem, megtudja keseríteni az újbóli szexuális életet. A kulcsa az egésznek az, hogy hagyjunk magunknak időt a regenerációra, legyünk magunkhoz türelmesek. A férjünkkel lassan kezdjük el újra az intimitás egyéb formáit, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ellazuljunk, romantikázzunk és újra fedezzük fel magunknak egymás testét.
  2. Vaginizmus: a hüvely görcsös összehúzódás. Ennek a hátterében is általában a fájdalomtól való félelem áll, de ebben az esetben a behatolástól való félelem az, ami a hüvely görcsbe rándulását okozza. Ebben az esetben is az egymás iránti türelem rengeteget számít, hogy újra fedezzük fel egymás testét. Itt viszont érdemes manuálisan magunknak vagy a férjünk segítségével 1, 2 majd 3 újjal fokozatosan, fájdalom határig hozzászoktatni a hüvelyt a behatoláshoz, esetlegesen síkosító segítségével.
  3. A száraz hüvely szindróma, szintén gyakori a szülést követő időszakban, ami a behatolást szintén nehezíti és fájdalmat generálhat. Ebben az esetben, érdemes a konkrét aktus előtt több időt tölteni a az előjátékkal, ami segíthet a hüvely benedvesedésében. Jó esetben így könnyen megoldódik a probléma, rosszabb esetben viszont érdemes hyaluronsavas hüvelykúpot alkalmazni, ami segíti a hüvely hidratáltságát és síkosabbá is teszi.
  4. A gátmetszés fájdalmától való félelem, ami részben valós , hiszen minden metszés máshogy gyógyul.  Normál esetben a gátmetszés 6 hát alatt szinte tökéletesen begyógyul, viszont egy rugalmatlan heg keletkezik, ami nem igazán nyúlik, így az aktus közben feszülhet és fájdalmas is lehet.  ennek a legjobb ellenszere, ha 6 hét után fokozatosan , sikosítóval gyakoroljuk a szexet, hiszen a behatolás révén a heg ebben a korai szakban még alakítható, nyújtható és idővel nagyon jó gyógyulási állapot érhető el. Ha alkalmunk adódik rá, érdemes gátmasszírozó olajjal masszíroznunk a heget 6 hét után és érdemes hyaluronsavas kúpot is használnunk, hogy a hidratáljuk a heget vagyis ne száradjon túl az új szövet.
  5. A libidó csökkenése, talán a legnehezebb problémák egyike. Ilyenkor sok-sok türelemre van szüksége mindkét félnek egymáshoz. Nagy próbatétel ez, hiszen a baba érkezése is nagy feladattal jár együtt. A kevés alvás és a sok teendő között érdemes mégis egymásra időt szakítani, akár egy kis időre nagyszülőkre vagy barátokra bízni a babát. Idővel, a kezdeti kialvatlanság és fáradság után ismét visszatérhet a szexuális vágy a nőknél, ha nem, érdemes szakembert felkeresni, aki érdemben sokat tud segíteni.

Bármi is legyen az oka a szexuális élet nehézségének a szülést követő időszakban, a türelem csodákra képes, de, ha nem ne legyünk restek segítséget kérni bármi is legyen az ok.

Edina