Sziasztok!

meztelen nő

meztelen nő

Szültem, tág lett a hüvelyem és ebbe tényleg bele kell törődnöm?

Már megint nem tudok csak úgy átlépni néhány tudatlan, és elferdített fals megközelítéseken, amik mostanság szembe kerültek velem a tág hüvellyel kapcsolatban.

A minap éppen egy ismerősömmel találkoztam, naná persze szülés után van az illető, friss anyuka, aki igen komoly inkontinencia panaszokról számolt be nekem.  Elmondása szerint, az orvosa még jó szűkre is varrta össze a gátmetszését, hogy a kitágult vaginán korrigáljon és a megnyúlt izomzat helyzetén javítson.

No ekkor kerekedett el a szemem és valójában, ekkor fogalmazódott meg bennem , hogy megírom ezt a posztot a nőtársaim érdekében, hogy tisztán lássanak a témában.

  1. A hüvelyi szülés alkalmával, gyakran túlnyulnak a gátizmok, az változó, hogy milyen mértékben, de, ami biztos ,hogy a túlnyúlt izmokat, ha vissza varják, lehet, hogy esztétikailag jobban fog „kinézni” az alvázunk, de a funkcióját nem kapja vissza.  A funkciójuk, pedig az, hogy tartsanak, amit csakis izomerősítéssel érhetünk el.
  2. Gyakran hallani azt, hogy a túlnyúlt izmok, megkönnyítik a későbbi hüvelyi szüléseket, nos ez igaznak mondható részben, de mégis megtévesztő, mivel a legtöbb nőt nyugalomba ringatja, hogy minden más panaszával éljen együtt ( derékfájás, inkontinencia,szexuális zavarok, köldöksérv stb.), annak érdekében, hogy a későbbiekben majd milyen könnyen túl lesz a 2. vagy 3 szülésein. Közben pedig, ha elhanyagoljuk a gátizmainkat, csak súlyosbodik a problémánk az idő előrehaladtával.
  3. A tág hüvelyről ódákat tudnak zengeni egyes fórumok és a szexfilmek is megtévesztőek, hiszen elhintik az a téveszmét, hogy a tág hüvellyel még a szexuális élet is lehet, tökéletes, ha a partnerünket nagy hímtaggal áldotta meg a sors. Pedig éppen az ellenkezője az igaz. A kitágult és megnyúlt izomzat nem tud kellően összehúzódni, ráfeszülni a hímvesszőre így az érzékelés is csökken, és romlik a szexuális élet és aktivitás is.
  4. Egyik kedvenc mondatom, amit sokan mesélnek a szülés utáni 6 hetes kontrollon, hogy a tág hüvely az már úgy marad, hiszen x gyereket szült, ebbe tessék beletörődni. Na ez, teljesen nonesense, hiszen már a 21.századot írunk, miért kellene beletörődnünk, olyan dolgokba, amire van ellenszer, és nem is nagy ördöngősségről van szó, csak tornáról, egyéb esetekben esetleg más terápiákkal kiegészítve.
  5. A tág hüvely és az ott kialakuló probléma egyedülálló…hát ez sem igaz, hiszen minden mindennel összefügg. Ha a gátizomzat meggyengül, meg kell vizsgálni a szülés utáni testtartást és ebből kialakult változásokat, a hasizomzat állapotát és az egész core izomzatot is. Szükség lehet még manuálterápiás kezelésre is a vizsgálatot követően.
meztelen nő

meztelen nő

Remélem sikerült a tisztánlátás érdekében néhány tévhitet száműzni a köztudatból. Szóval szülés után, ha probléma adódik keresse fel szülés utáni rehabilitációra szakosodott gyógytornászát.

Edina