medencefenék nyújtás

 

A feszes vagy túlműködő medencefenék előfordulása gyakoribb, mint gondolnánk.

Nőknél és férfiaknál is egyaránt előforduló jelenségről beszélhetünk. A medencefenék valamilyen oknál fogva befeszül, nem vagy nehezen képes relaxációra, ami   előbb vagy utóbb tünetekhez vezethet.

Önállóan ritkábban, inkább más problémák, esetleges elváltozások kapcsán derül fény erre az állapotra.

A kezelése elméletben, amilyen egyszerű, néha annnyira nehézkes is lehet. A lényeg, hogy újra meg kell tanítanunk az izomzat számára a relaxációt.

Számos kezelés módszer áll a rendelkezésünkre, íme néhány:

1, Fascia nyújtása: a medencefenék nem csak izmok, hanem kötőszövetes lemezek is alkotják. Ezeknek a kezelése is szükséges a relaxáció elérése érdekében

2, Izomzat nyújtása, statikus és dinamikus nyújtásik szükségesek a gát és a környékbeli izmok lazításához.

3, Biofeedback kezelés: szinte nélkülözhetettlen és nagyon gyors javulás érhető el vele, hiszen a vizuális inger segítségével elképesztően gyorsan újra lehet tanulni a gátizomzat relaxűcióját.

4, Vibrációs inger. a vibrációs inger lazítja a kötőszöveteket, segíti az ellazulást.

5, Meditáció, pszichoterápia, mindfullness technika: mivel a páciensek nagy része alapjába véve aggódó és, ha ilyen problémával szembesül, az tovább fokozhatja a szorongását. Szükséges lehet valamilyen mindfullness technika vagy meditáció elsajátítása, esetlegesen pszichológus felkeresése.

6,  Manuális nyújtás, viscerális kezelés:  bizonyos esetekben szükséges lehet kiegészítő kezelésekre, melyre kiválóan alkalmasak bizonyos manuális módszerek.

A lényeg, hogy ne kezeljük tabuként a kismedencével kapcsolatos diszfunkciókat, forduljunk  minél előbb urogynekológushoz és/ vagy medencefenékre specializálódott gyógytornászhoz. Nem kell hónapokig, évekig együtt élni ezekkel a kellemetlenségekkel!!!