aranyér

anális fissura

A végbélrepedés (vagy anális fisszúra) egy apró repedés vagy seb a végbél nyálkahártyájában, amely általában az anális területen, a végbél nyílásánál található. Gyakran előfordul, hogy szoros vagy túl kemény széklet, székrekedés vagy hasmenés következtében alakul ki. Hátterében még a feszes medencefenék is állhat. A végbélrepedés fájdalmat és kellemetlenséget okozhat a székletürítés során, valamint azáltal, hogy az anális terület irritált és érzékeny lesz.

A végbélrepedés tünetei közé tartozik:

  1. Éles fájdalom: A székletürítés során vagy utána jelentkező éles, szúró fájdalom.
  2. Véres széklet: Kis mennyiségű vér megjelenése a székleten vagy a toalettpapíron.
  3. Égő érzés: Az anális területen égő, irritált érzés.

A végbélrepedés kezelése általában otthoni intézkedéseket foglal magában, beleértve:

  1. Rendszeres székletlazítás: A széklet lágyítószerek használata és a megfelelő folyadékfogyasztás segíthet a székletürítés könnyebbé tételében.
  2. Rostban gazdag étrend: A rostdús ételek (gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák) hozzájárulhatnak a széklet puhításához.
  3. Ülőfürdők: Meleg ülőfürdők enyhíthetik az irritációt és segíthetnek a seb gyógyulásában.

Elhúzódó esetben, a fájdalom és az állandó félelem attól, hogy kiújulhat a fisszúra, gyakran a medencefenék izomzata túl vagy tovább feszül .  Ez viszont tovább fokozza a kockázatát a végbélrepedés kiújulásának.

Ilyen és ehhez hasonló esetekben mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni, aki a medencefenék izomzatának és kötőszövetének a lazításában a segítségünkre lehet. A gyógytornász gyakorlatokat tud betanítani, manuális, viscerális és eszközös kezeléseket tud alkalmazni a javulás érdekében.

Chroma mini vibrátor és masszírozó

Chroma mini vibrátor és masszírozó

Amennyiben az otthoni kezelések nem vezetnek eredményre, vagy a tünetek súlyosabbak, orvosi segítség szükséges lehet. Az orvos gyulladáscsökkentő kenőcsöket vagy vényköteles gyógyszereket is felírhat, és esetenként sebészeti beavatkozásra is szükség lehet, különösen, ha a repedés tartós vagy mély.

Mint mindig, ha az ilyen típusú tünetek jelentkeznek, fontos szakorvoshoz fordulni, hogy megfelelő diagnózist és kezelést kapjunk.